Dagen efter

Tankar/känslor / Permalink / 0

Och jag är ute igen på andra sidan! Högskoleprovet är över och jag tvivlade ända in i slutet på att jag skulle klara av att slutföra det. Jag satt på sista rasten strax innan halv fyra och tänkte att det finns en risk att jag bara skiter i det här när som helst och drar hem istället. Förmodligen för att jag hade anmält mig och betalat för vårens prov men sedan slutade det med att jag inte gick. Men som min sambo sa, det var en helt annan grej. Jag var totalt utbränd och dissocierade som en tok. Jag var redan knäckt och jag vill inte veta hur mycket mer knäckt jag skulle kunnat bli om jag hade gått på provet då. Det var bra att jag lät bli, men jag kunde inte lita den här gången på att jag faktiskt skulle klara av det med tanke på hur dåligt jag mått tidigare. Jag har inte vant mig vid att ha såhär bra koncentration, vara såhär klar i huvudet, ha såhär lite ångest och så vidare.

 

Det känns inte alls omöjligt att jag skulle kunna börja plugga på 100% till nästa höst. Jag klarade provet galant, jag blev lite trött såklart men inte alls lika trött som jag hade trott att jag skulle bli. Jag blev mer trött när jag pluggade i fredags. Men då pluggade jag i två eller tre timmar i sträck. Provpassen igår var ”bara” 55 minuter långa och så var det faktiskt 25 minuters rast mellan varje pass förutom lunchen som också var 55 minuter lång. Så man hade faktiskt ganska gott om tid att ta igen sig.

 

Jag var ganska orolig över att provet skulle bli förstört på något sätt, att jag skulle få en ögonfrans i ögat och inte kunna se eller att någon skulle sabotera genom att börja skrika i salen eller något. Jag har ju satsat en del pengar på det här, 500 kr och så 500 för provet jag missade i våras, plus hpguiden som kostade 2490 tror jag. Men det fick jag ersättning för i alla fall. Men ändå. Det är investerade pengar. Så jag kände en del press. Även om jag inte behöver det eftersom jag vet var och vad jag vill plugga nu och vet att jag kommer in med den poäng jag redan har. Men det skulle vara kul att höja sig lite ändå, efter allt detta plugg.

 

Hur gick det då? Jo men helt okej tror jag. Jag var ganska ofokuserad på första provet, tog alldeles för lång tid på mig och hade tyvärr en fråga kvar på slutet som jag inte ens hann läsa. Jag hann fylla i en gissning dock. Det tog ett provpass att vakna och komma igång kanske, jag skulle ha tänkt på det och gjort lite övningar på morgonen. Men då vet jag till nästa gång, om jag nu gör det igen. Jag trodde inte jag hade så mycket tävlingsinstinkt, men jag känner mig lite sugen på att få revansch faktiskt. Jag behöver ju verkligen inte göra det, men jag skulle vilja bevisa för mig själv att jag skulle kunna få en riktigt hög poäng. Att jag har vad som krävs.

 

Förhoppningsvis gills inte första provet ändå, det var kvantitativt och vi fick tre kvantitativa så ett av dem kommer räknas bort. Jag hoppas! Ibland kan man gissa vilket som räknas bort, om det är extra lätt eller extra svårt t.ex. Kanske var det inte jag som var morgontrött, kanske var det lite svårare än de andra? Prov nummer två var också kvantitativt och det gick istället superbra. Det kändes nästan för enkelt, så det finns en risk att det är det provet som räknas bort också… Jag hoppas inte, för det kändes som att jag kunde svaret på nästan alla frågor. Det var några jag fick gissa på, särskilt i slutet. DTK (som kommer sist) är min svåraste del. Diagram, tabeller och kartor.

 

Många verkar tycka att det är den lättaste delen, jag förstår verkligen inte hur den kan vara det. Många DTK-uppgifter har jag inte ens förstått fast jag tittat på lösningsförslaget när jag övat på hpguiden. Ibland är det jättekonstiga tabeller som är helt omöjliga att förstå sig på. Dessutom är det ofta att man ska räkna ut procent av saker, något jag är ganska dålig på. I alla fall i mer komplicerade uppgifter där man inte får presenterat för sig direkt vad man ska räkna ut, utan man ska lista ut själv vilka siffror det är som ska räknas på.

 

Så första provet gick dåligt, andra superbra och övriga tre medel. Jag känner inte att jag kan gissa vad jag kommer få för resultat. Om de räknar bort det första provet så finns det en chans att jag höjt mig lite, om de däremot räknar bort andra provet så kanske jag till och med får sämre resultat än jag fått tidigare. Räknas det tredje bort så får jag förmodligen samma resultat som jag fått tidigare. 1.00 eller 1.05 som jag fick andra gången jag skrev provet. Jag tror det var bra att ha en ätardag dagen innan, jag behövde inte ens äta allt mellanmål jag tog med mig jag var så mätt fortfarande från lördagen. Jag och sambon gjorde som sagt sushi och den blev supergod! Wasabin som vi hade köpt var dock väldigt svag i smaken, och jag älskar stark wasabi. Så det var lite av en besvikelse. Men sushin i sig var superb och vinet vi hade köpt var också superbra! Jag hade gurka, paprika, avokado och tofu smaksatt med soja och basilika i min sushi.

 

Sedan åt jag faktiskt några bitar av min sambos sushi med lax också. Jag hade inte tänkt göra det men han orkade inte äta upp sin och han äter ju bara kosttillskott till vardags så det fanns ingen mening med att spara den. Hade inte jag ätit den så hade den kastats. Så jag tyckte det var okej, annars hade jag inte ätit den. Ärligt talat så var den faktiskt inte så jättegod, det var kallrökt lax så den smakade jättestarkt. Om man köper laxsushi ute på restaurang så smakar den ju mer diskret. Den är ju inte rökt. Det är så det ska vara tycker jag om man nu ska äta icke vegetarisk sushi. Min sushi var godare, för den var mildare i smaken. Det var mest wasabin och sojan som smakade. Som det ska vara. Vi upptäckte förresten att det bara var 3,5% wasabi i den så kallade wasabin. Resten var pepparrot. Det är väl billigare kanske.

 

Nej, nu ska jag nog gå in och titta på hpguidens forum och läsa om vad övriga tyckte om gårdagens prov och hur det gått för folk. Kanske se om någon spekulerat i vilket prov som räknas bort. Hej på er!

Till top