Läkarbesök

Tankar/känslor / Permalink / 0

Espresso House har bytt till sin julmeny! Och nu finns det smoothiebowls också! Så spännande. Tyvärr är ju mycket av julsortimentet inte veganskt, särskilt sörjer jag saffransbiscottisarna. Vilket kul ord det blev. Har varit och träffat min läkare nu och min terapeut var också med på samtalet. Jag var rätt så nervös, vet inte varför. Brukar vara nervös när jag ska träffa psykiatriker. Kanske för att jag träffat så många otrevliga sådana tidigare i mitt liv. Jag trivs bra med henne som jag har nu dock.

 

Vi pratade lite om MBT. De sa att det startar en introduktionskurs i februari igen som jag kanske kan få komma med på. Jag tänker ju att jag mår så bra så jag behöver väl inte MBT. Men de sa att jag ska inte se på det som en terapi utan mer som en kurs eller utbildning. Och huvudsyftet är inte att man ska må bättre av det, utan att man ska förbättra sina kognitiva förmågor. Dessutom tycker de att det att det kan vara bra att jag mår bra medan jag går i MBT, på så vis kan jag tillgodogöra mig bättre av terapin. Jag har ju haft lite tankar på om jag kanske skulle må bättre av att avsluta kontakten med psykiatrin i och med att jag är så rädd för att bli lämnad av dem. Jag kände det inne i rummet idag att jag nästan helst skulle velat överdriva mina symptom för att övertyga dem om att jag måste få stanna kvar.

 

Men egentligen känns det nästan lite som att de tycker att jag har större problem än vad jag faktiskt har också. Börjar tro lite att de får mig att inbilla mig att jag mår dåligt. Jag kanske inte mår dåligt alls egentligen? Men samtidigt så fick det mig lite att inse att jag kanske inte mår helt bra, när läkaren frågade mig direkta frågor som ”Har du haft några självmordstankar de senaste månaderna?”, ”Självskadetankar?”, ”Svackor?”, ”Hur har du mått mellan svackorna, t.ex. nu?”. Jag berättade om svackan för en och en halv månad sedan då jag svälte mig själv en vecka och att jag fortfarande får ganska stark ångest av att äta. Jag erkände att jag har självskadetankar och självmordstankar då och då även om jag är långt ifrån att planera att faktiskt göra något. Och emellan svackorna har jag känt mig lätt deprimerad och haft ångest då och då. När jag hörde mig själv prata så lät det inte alls så som jag känner mig.

 

Jag känner mig helt återställd, som att jag inte har några problem alls. Jag mår bra. Trivs med min tillvaro. Fast egentligen gör jag väl inte det. Jag tvivlar på allt jag någonsin velat och har ingen lust att göra någonting. Samtidigt håller jag mig sysselsatt konstant av rädsla för att möta stillheten. Kan inte vila någonsin för då får jag stark ångest. Och så har vi det här som arbetsterapeuterna lyfte fram; att jag är oflexibel, rädd för att göra fel, behöver supertydliga instruktioner, är upptagen av mina regler och märker inte av vad som händer i omgivningen, är inte så nyfiken på att lära mig nya saker och är inte delaktig i gruppen (pratar inte och erbjuder ingen hjälp till de andra). Jag vet inte om jag tycker att det är så farligt dock. Men jag känner ju igen mig. Trodde bara inte att det var så uttalat.

 

Men det är kanske inte helt bra ändå. MBT kanske skulle kunna hjälpa mig att må ännu bättre. Dessutom har jag ju inte mått bra särskilt länge. Det går snabbt uppåt i utvecklingen, men jag är inte ända framme än. Det kan ju vara bra i förebyggande syfte. Och det bästa vore ju om jag kunde må helt bra utan att ta några mediciner också. Jag kan dock inte slå bort tanken på att någon annan kanske behöver MBT-platsen bättre än mig. Men det skulle vara så intressant och kul att gå i gruppterapi. Jag tror det finns mycket jag skulle kunna lära mig.

 

Vad gäller medicineringen så var läkaren skeptisk till att min obefintliga sexlust har med medicinerna att göra. Det är ovanligt att få den biverkningen tydligen. Men hon gick med att testa sänka risperdalen med en mg. Jag berättade också att stesoliden inte hjälpte något och hon sa att jag kanske ändå inte behöver den längre med tanke på att jag mår så bra. Dessutom är den mentaliseringshämmande, och man brukar tydligen försöka ta bort sådana mediciner inför att man ska gå i MBT som ju står för mentaliseringsbaserad terapi. Hon skrev ut atarax istället. Jag testade ju lergigan tidigare i år men jag blev bara trött och torr i munnen av den. Atarax är en allergimedicin egentligen som har som biverkan att man blir lite trött. Så jag vet inte om det kommer fungera. Men det kan vara värt att testa. Hon sa att man kan bli lite extra trött i början, så det kunde vara smart att testa ta den på kvällen bara i början.

 

Vad gäller deppigheten som jag känt på sista tiden så föreslog min läkare att det kanske kunde ha att göra med att jag mår så mycket bättre. Att det blir nya utmaningar i och med att jag är mer aktiv. Och det öppnade mina ögon lite, jag tror det kan stämma. Det jag känner är ju att jag nu mår så pass bra att jag skulle kunna förverkliga alla mina drömmar. Så många dörrar har öppnats. Men jag mår ju ändå inte helt bra, så det är fortfarande svårt för mig. Jag har gått upp level och ligger nu i bottenläget av friskheten så att säga. Allt är möjligt men jag kommer behöva jobba hårt för att få vad jag vill ha. Och det är överväldigande. Jag vet inte om jag orkar eller klarar av att bli förälder, forskare, författare eller virka den där babyfilten. Det är så stora projekt.

 

Jag har kommit ganska långt på babyfilten redan men jag har också gjort ganska mycket misstag så den ser långt ifrån perfekt ut. Jag kan ju lirka upp garnet och göra om det men då måste jag nästan börja om från början och jag vet inte om orkar det. Det tog ju inte så lång tid att göra det jag har gjort hittills i och för sig. Men ändå. Det skulle bli massor av garn som inte är i ett nystan utan bara en hög som säkert skulle bli trasslig. Men jag vet inte… Jag kanske borde göra om det. Det är ju inte hela världen? Men det är kanske heller inte hela världen att det inte ser perfekt ut?

 

Ville ha någon av de nya juldryckerna idag men kände mig så stressad i kön att det blev en americano ändå. Dessutom har jag använt upp mina gratisdrycker redan. Och så vet jag inte vilka av dryckerna som går att göra veganska. Ska kolla upp det till nästa gång. Mitt kaffekort blev uppfylld idag igen så nu har jag en ny gratisdryck. Yey! Ta hand om er!

Till top