Vi har alla svar

Lärdomar / Bli frisk, Du har alla svar, Dubbel medvetenhet, Högt blodtryck, Lyssna på dig själv, Psykisk ohälsa, Se dig själv, Släpp taget, Ätstörningar, Ångest / Permalink / 0
Jag kan inte välja att stänga av min ångest. En person med högt blodtryck kan inte heller välja att sluta ha det. Men hen kan äta bättre, motionera mer och dra ner på alkoholen. Det kommer inte att rädda alla, men det kommer att göra en stor skillnad. På samma sätt kan vi med psykisk ohälsa också indirekt påverka hur vi mår. Och några av våra absolut viktigaste verktyg för att göra det är våra sinnen och vår logik.
 
Om du ständigt är rädd för att du äter för mycket, du har ångest och du mår skit. Se på dig själv med dina ögon. Inte med dina tankar eller känslor. Med dina ögon. Jag vet att det ofta är svårt att skilja på vad som är på riktigt och vad som bara är sånt vi hittar på själva. Det blandas ihop till en enda gegga och vi vet knappt ut eller in. Ibland kan jag se och förstå att det finns inget att vara orolig för egentligen, min reaktion är orealistisk. Min ångest är orealistisk. Och ibland kan jag inte alls se det. Väldigt ofta faktiskt försvinner sanningen in i en dimma där ångest och självskadebeteende känns som det absolut allra minsta jag kan göra. Det är tvärt om orealistiskt att jag inte tagit mig modet att få ett slut på mitt liv än.
 
Det är enormt förvirrande att leva med den dubbla medvetenheten. Hur ska vi kunna avgöra vilken av dessa sidor som är den mest realistiska. Våra sinnen i första hand. Och sedan logiken. Se på dig själv med dina ögon. Hur ser du ut? Har du en normal vikt? Lyssna på dig själv. Svarar du ärligt? Känn dig själv. Är du rolig? Intelligent? Alkoholiserad? Rädd? Tung? Stark? Du har svaret inom dig. Våga bli medveten om dig själv. Du finns där redo att upptäckas när som helst, var som helst. Av dig själv. Andra människor kan berätta hur mycket som helst om vad de ser hos dig. Men det spelar ingen som helst roll. Lyssna inte på dem. Lyssna på dig själv.
 
När jag släpper taget. När jag berättar om alla framsteg jag gör för min terapeut. När jag låter bli att säga något alls till min sambo medan jag ligger i soffan och plågas av mitt inre. När jag inser att de behöver inte övertalas. De vet redan att jag lider. Jag har sagt tillräckligt. När jag blir ensam med min smärta och vågar se den precis så som den är utan att försöka göra något med den. Då vet jag vad som är verkligt och vad som inte är det. Jag kan se allt.
 
Och jag vet vad jag behöver äta, säga och göra för att må bra. Det finns en röst inom mig som ibland säger åt mig att jag behöver äta nachos till frukost idag, jag behöver ligga i sängen och gråta nu, behöver sova trots att det är mitt på dagen, gå upp mitt i natten, skriva, ha sex, dricka vatten, springa, vara tyst, inte vara tyst, starta upp ett projekt, avsluta en relation.
 
Allt finns där. Det kanske inte alltid är saker som andra rekommenderar. Men du vet vad du behöver. Lyssna inåt. Lita på vad du hör. Agera.
Till top