PHP

Tankar/känslor / Nybörjare, PHP, Programmering, Server, XAMPP / Permalink / 0
Det var ett tag sen jag skrev. Det har inte hänt så mycket. Jag lever på och härdar ut vardagen. Ibland vill jag bara dö och ibland är det riktigt trevligt. Jag pendlar mellan tvivel och tro.
 
De senaste dagarna har jag varit ovanligt social med familj och vänner. Väldigt trevligt! Jag har tränat ovanligt mycket, nästan varje dag senaste veckan. Tagit mycket promenader. Läst mycket och programmerat kanske inte så mycket. Kom ju fram till att jag behöver ett projekt istället för att bara sitta och lära mig syntaxen utantill. Jag behöver ha ett mål med vad jag vill bygga. Så jag bestämde mig för att göra ett forum. Men jag har inte programmerat så mycket som sagt. Det har mest berott på att jag försökte i ca sex timmar installera node.js som jag inte riktigt vet vad det gör. Men jag lyckades aldrig. Tills slut började jag skriva lite i en vanlig texteditor och det gick ju lika bra det. Men det tog inte särskilt lång tid innan jag upptäckte att jag behöver lära mig php. Html och co är jättebra om man vill ha en fin hemsida. Men alla funktioner som att man kan skriva inlägg som hamnar i en hög bland alla kategorier och att folk ska kunna söka upp inläggen och kommentera osv. Där krävs php.
 
Och det är ett språk som kommunicerar med servern. Och för det behövs en server också. Så jag höll på i x antal timmar att försöka installera en server på min dator. Och det var inte bara att göra, utan först ska man välja vilken sorts server man vill ha. Jag är inte alls säker på vad det är jag snackar om nu. Kan man kalla det server-operatör? Eller är det något annat? Det finns hur som helst olika utgivare av server-mjukvara. Så jag fick börja med att läsa på lite om det. Sen behövde man tydligen inte bara själva servern utan även en databas som servern hämtar data från. Och även något som kallas visual c ++. Har än idag ingen aning om varför man ska ha det. Men det tänker jag ta reda på.

Sen var det självklart inte så enkelt att det fanns en enda stor knapp där det stod "Ladda ner fil" utan det fanns ju en hel uppsjö av filer med olika utgåvor som var bra för olika saker och beroende på vad man hade för operativsystem och om man har 32- eller 64-bitarsversionen. In i oändligheten kändes det som att det fanns alternativ och det var inte lätt att hitta rätt. När jag väl laddat hem alla de filer jag tror att jag skulle ha så lyckades jag inte installera skiten. Det fanns ingen direkt installationsguide utan man var tvungen att gå in i kommandotolken (som windows kallar den), den där lilla svarta rutan ni vet där man kan skriva in olika kommandon. Lite som siri på iphones fast lite mer grott-liknande.
 
Men när jag ber rutan att installera filerna så säger den att jag inte har behörighet att göra det. Den föreslår att jag kanske inte är inloggad som administratör. Men det är jag ju. Och om jag väljer att öppna installationsfilen eller vad den ska kallas för (det verkar finnas flera sätt att installera detta på) och väljer "kör som administratör" så dyker kommandotolken upp (som den ska tror jag) i två sekunder och sen försvinner den igen oförklarligt. Ingen aning om vad som är problemet. Till slut kände jag att jag var tvungen att leta efter andra vägar och hittade XAMPP. Ett färdigt paket med alla filer man behöver för att börja använda php. Just det, den innehåller även php-filerna. För man måste också ladda ner själva språket(till skillnad från html, css och javascript tex som bara funkar av sig självt), jätteförvirrande.
 
I alla fall, tack vare XAMPP installerades allt som behövdes på en minut och allting bara fungerar. Halleluja! När man hållit på och kämpat i säkert tolv timmar totalt och så hittar man lösningen som bara fungerar på en minut! Vilket lycka. Vet inte om det är sämre att göra på det här sättet, men det verkar fungera i varje fall och jag kan äntligen gå vidare till att börja lära mig syntaxen i php och slutligen fortsätta bygga mitt forum.
 
Så det är lite av vad jag sysslar med för tillfället. En helt ny värld för mig, mycket frustration. Men stor lycka när man äntligen lyckas!
Till top