Söndagsträning och ryggvärk

/ Hjälp, Löpning, Löpteknik, Rygg, Träning, Värk / Permalink / 0
Jag läste ett litet inlägg imorse om hur bra motion är för hälsan och framförallt stod det om relationen mellan motion och depression. Blev superinspirerad och drog på mig löparskorna och skuttade iväg. Tappade bort mig i skogen och kom ut på andra sidan och visste inte alls var jag var. Google maps ville plötsligt inte heller samarbeta men som tur var går de att prata med människor i verkliga livet med. Frågade en snäll kvinna om vägen och hon blev jätteglad över att kunna hjälpa till. Skuttade tillbaka igen och sprang med hyfsat bra teknik hela vägen skulle jag vilja tro. Landade alltid med vikten på främre delen av foten för att undvika att bromsa mig själv, armar och ben parallella, magstödet aktiverat, försökte ständigt justera mitt bäcken så som Danielle vill att jag ska ha det osv.
 
Kom hem och ritade upp löpturen på en karta i efterhand, ca 5 km blev det. Jag är ganska nöjd! Såhär på en söndag när jag tränat varje dag hela veckan i skolan. Men jämfört med vardagarna kändes det som att jag hade ledigt hela dagen igår från träningen. Två timmar på morgonen gills ju knappt! Och dessutom har jag hela resten av dagen på mig nu att vila upp mig inför kommande vecka. Pepp!
 
Dock har jag börjat känna att det gör allt mer ont i min rygg igen. Funderar över att gå och kolla upp vad det är för något. Det gör ont från nånstans i mitten på ryggen och det går ner i ländryggen och sedan ut mot hamstrings ungefär. Svårt att förklara, det känns som att det gör ont ganska långt in, det är inget ytligt. För det mesta är det bara en molande värk, men ibland kan det svida till om jag gör någon snabb konstig rörelse när musklerna är antingen ouppvärmda eller alltför trötta för att vara beredda.
 
Det har försvunnit ibland i perioder om några månader. Det känns som mest på morgonen innan jag kommit igång och som sagt ibland men mer sällan även när jag är väldigt trött i kroppen. Inte sällan vrider jag mig av och an på nätterna också av att det gör ont. Jag vaknar oftast inte av det utan ligger i någon sorts halvsömn och drömmer att jag dansar eller springer eller något annat. Hjärnan försöker hitta på någon bra anledning till varför jag rör på mig så att jag ska låta bli att vakna, ungefär så känns det.
 
Första gången jag började känna den här smärtan var när jag var kring 15 eller 16 år och började dansa mer seriöst. Sen har det faktiskt blivit allt mer varteftersom jag dansat mer. Underligt. Funderar över om det kan ha något att göra med mina understräckta ben eller om det snarare handlar om att min rygg är känslig för att sängen är för hård eller för mjuk? Det är svårt att säga.
 
Är det någon som känner igen det jag beskriver eller som har en aning om var jag kan vända mig för att kanske få svar på vad det är? Vidare så kan jag ju nämna att jag tror det handlar om att musklerna drar ihop sig på något sätt, för när jag rullar ner överkroppen och hänger med böjd rygg framåt så drar det och gör ont i ryggen och ner till hamstrings på samma sätt som jag beskrev ovan.
 
 
Till top