Jag vill se förändring

Tankar/känslor / Politik, Prata, Respekt, Rösta, Temadag, Tydlighet / Permalink / 0
Tio dagar till ända i Härnösand. Jag tror jag börjar känna mig någorlunda hemma nu. I början var jag mest nervös och förväntansfull, sen har jag varit upptagen med att försöka hitta nya rutiner. Nu börjar jag känna att jag kan slappna av lite mer. Jag är inte helt där än, men snart kommer jag kunna sluta tänka på allt som är nytt och börja fokusera mer på mig själv och mina mål.
 
Idag har vi haft en politisk TTS (tid tillsammans i skolan, dvs alla i skolan har en temadag tillsammans). Politiker har kommit hit och vi har lyssnat och "låtsasröstat", det har debatterats och minglats. Jag tycker att politik är jätteviktigt. Det finns så många röster i världen och alla behöver bli hörda. Därför är demokrati så bra, alla får varsin röst och alla röster är lika mycket värda.
 
Sedan finns det några saker jag skulle vilja ändra på. Det är långt ifrån alla som röstar. Flera som röstar röstar blankt eller på ett påhittat parti. Varför? För att det inte finns något parti som motsvarar deras åsikt, för att de inte är insatta, för att de inte bryr sig, för att de inte vet något bättre alternativ.
 
Nästan alla har vi hjärtefrågor, alla har en åsikt. Stor som liten. Det behöver inte ens handla om sådant som de pratar om i politiska debatter. De flesta problemen går att spåra till politik på ett eller annat sätt. Det löser förstås inte alla problem, men det har ändå en större del i vår vardag att göra än vad vi orkar tänka på.
 
Jag skulle vilja att politik blev mer lättillgängligt, mer lättfattligt. Tänk om det skulle vara en naturlig del av vad man talar om i familjen, i skolan, på möten, på tåget. Tänk om det skulle vara en naturlig del av livet att vi pratade om vad som händer omkring oss och i oss. Det känns som om det ligger någon sorts censur eller spärr över många av oss i Sverige, kanske även på andra platser. Det är inte många som pratar om vad de tycker, som vågar ta upp ämnet. Vi vet inte vad vi tycker eller också är vi rädda för att berätta vad vi tycker. Vi har fantastiska rättigheter i Sverige, vi får tycka och tänka vad vi vill men ändå finns det så många som inte vågar prata. Som inte vågar tycka eller tänka. Det kommer att bli lättare att bilda en åsikt ju mer vi pratar med varandra!
 
En del av oss har dragit det lite till en överdrift att respektera andras åsikter. Jag bland flera hör till dessa människor. Jag är nervös hela tiden över att ha en åsikt, jag vill inte trampa över någons tår. Det är bäst att bara se på utifrån och inte bestämma sig för något. Men oavsett om jag har en åsikt eller ej så behöver vi diskutera mer. Om vi inte pratar så kommer vi att fortsätta känna oss ensamna och nervösa. Den största respekten jag kan visa andra är att öppna upp för diskussion så att vi kan lära av varandra.
 
En annan sak jag tänkt på länge och som också blev tydlig idag under debatten mellan politikerna i skolan är att politikerna pratar med varandra och inte med oss. Detta gäller flera av partierna, de pratar ständigt om vad den motsatta parten gjort eller inte gjort. De talar om vad som hänt tidigare, pekar ut andra politiker och deras fel, de skyller på varandra och försöker rentvå sig själv genom att påstå att den andre bara hittar på. Och när de får direkta frågor så viker de undan och ger ett inövat svar, de slingrar sig runt frågor och svarar på ett sätt som får dem själva att framstå i en bättre dager. Varför? Är det detta vi vill att de ska göra?
 
Jag skulle vilja att alla politiker (och inte bara några få) talar så att vi förstår. Jag vill att de berättar och informerar oss om vad som händer och förklarar vad de själva tycker är den bästa lösningen. Och självklart ska alla som vill få ifrågasätta om det verkligen är den bästa lösningen. Men det ska ske med respekt, partier ska inte tävla om att få flest röster. De borde fokusera på att arbeta tillsammans och göra det bästa av situationen med vad vi har.
 
Jag är inte särskilt insatt själv i politiken och jag är trött på det. Jag har aldrig haft någon riktigt åsikt, jag har inte vågat. Men detta blir min första åsikt. Två punkter. Jag vill att alla ska börja prata med varandra och att det ska vara en del av vår vardag. Jag vill att politiker ska vara mer respektfulla mot varandra och mot oss, och därmed också vara tydliga med vad de vill och varför. Hoppas på en förändring inom detta område i framtiden.
 
 
Till top