Prylen

Tankar/känslor / Permalink / 1

Resultatet av en skrivövning från författarkursen jag gjort idag:

Vit och gjord av porslin. Ett par djupt mörkbruna ränder som delar dig i mitten. Troligtvis samma färg som kaffebönor. På vardera sida möts ränderna och bildar just en kaffeböna med texten ESPRESSO ovanför och HOUSE under. På vardera sida i cirkeln ESTD och 1996. Jag älskar dig, kära kaffekopp. Du bär med ditt enkla utseende den underbara bönbrygd som räddat mitt liv ettusen gånger. Du känns varm och slät mot min hud. Berör varsamt mina läppar och lämnar dem i eufori. Skänker mig tröst och lugn. Sorg när vi ska skiljas åt. Du är lite kantstött och den vita färgen inte helt vit. Det var kanske heller aldrig meningen från början. Du har mjölkens färg. Kaffets bästa vän.

Men ack vilken stress du medför. Var gång jag sitter här med dig tätt intill så måste jag prestera. Bara tanken på dina färger och mönster gör att det tar emot. Hugger till i hela kroppen. Men nu sitter jag ändå här. Och du står bredvid. Från början nästan för varm för att ta på. Brännande. Men snart alltför sval. Påtår ingår. Men då måste jag bära dig till disken och be om det. Och jag vet att de vill skilja oss åt. De förstår inte vikten av vår relation. Jag kan inte ha dig för evigt. Du är en engångsbehållare men som används igen och igen och igen. Vem har mer vidrört dig med sina läppar, njutit av din värme och blivit alldeles lugn och pigg på samma gång bara av vetskapen om att snart få ha dig i sin hand. Jag orkar knappt tänka på det.

Självklart ska alla ha en liten bit av dig. Och du finner dig i det. Ger inte ett ljud ifrån dig. Nöts alltmer med tiden. Brukas och missbrukas. Jag tvingar mig hit och du gör ett alltid lika bra jobb. Står där och avgör allt. Hur full är du? Hur många minuter har jag kvar? Hinner jag fortfarande prestera, arbeta, skriva, dricka, drömma? Besvikelsen i det svala porslinet. Men du har inte gjort något fel. Det är jag. Jag som tänker för mycket. Känner för mycket.

Jag såg dig en gång för länge sedan. När du stod på ett bord precis som så många andra gånger. En ensam kille i min egen ålder satt där och skakade med benen. Drack, såg sig om från ena hållet till det andra. Plockade upp mobilen, la ner mobilen. Gick ut för att röka, kom in igen med halva ciggen kvar, fimpad. Plockade upp mobilen igen, lade ner den. Såg sig om. Plockade upp dig och svepte. Jag tänkte på honom som om han var min egen inre yngre version av mig själv. Jag minns när jag satt där, ensam och skakade. Pillade på sårskorpor, drog i håret, krampade om dig och försökte undvika ögonkontakt. Han hade all min respekt till han avslutade sitt samtal, lade ner mobilen i fickan och ciggen i dig. Kaffekoppen. Och där stod du sedan jag vet inte hur länge innan någon städade undan dig. Jag var aldrig kvar för att se. Jag gick. Såg på utan att göra någonting. Men vad skulle jag ha kunnat göra?

Nu har jag hämtat mod och fyllt dig på nytt. Du är återigen i din varma trygga form. Än har jag tid. En påtår. Halvvägs genom arbetet. Det går bra nu. Allt tack vare dig. Hur skulle jag kunna hålla ihop om det inte vore för att du gör det? När jag var helt ensam då för så länge sedan. När jag ingenting hade. Så fanns du där. Och jag kunde hålla dig i mina händer. Försäkra mig om att jag gjorde något. Att jag var någon. En i mängden. Inte ensam. Inte utan uppdrag. Jag satt på ett café med dig och min mobil i början, senare fick datorn följa med. Jag var viktig. Eller kunde åtminstone låtsas som det. Och än idag, fastän det är så smärtsamt vissa dagar, så är du min räddning. Jag ser på dig och känner att jag tillhör resten av världen. Jag har en länk till allt det som är livet. Jag är ingen ö längre.

Utmattningsdepression

Tankar/känslor / Permalink / 0
Jag vaknade men orkade inte gå upp ur sängen. Låg där och stirrade upp i taket, in i väggen. Scrollade genom Instagramflödet. Min sambo började spela musik. Lyssnade på den. Det kom en låt som vi en gång på dansutbildningen i Härnösand gjorde en koreografi till. Hela tiden kring den låten passerade som i revy i mitt huvud. Jag minns hur jag älskade den där koreografin. Den var vild och snabb till klassisk musik. Jag var så snabb, smidig och stark på den tiden. Jag skulle aldrig klara av att göra den koreografin i mitt nuvarande tillstånd. Det känns som om jag förlorat en del av mig själv. När jag funderade på att hoppa av danslinjen i Kristinehamn året innan Härnösand så var jag orolig för just det. Min lärare sa att dansen kommer jag aldrig förlora. Jag kommer tappa vighet, styrka, kondition osv. Men dansen i sig kommer alltid finnas i mig. Jag tog modet till mig och hoppade av. Väntade ut skolåret och sökte till Härnösand. Höll igång så gott jag kunde på egen hand med styrke- och konditionsträning. Fortsatte dansa. Gick in i väggen för första gången.
 
Nu har det gått tre år. En del av mina dåvarande klasskamrater har alltså hunnit få en kandidatexamen på diverse fina danshögskolor här och var i världen vid det här laget. Och vad har jag gjort? Misslyckats med allt jag tagit mig för. Förfallit. Inte dansat i alla fall. Haft för mycket prestationsångest. Jag kunde också varit där de är nu. Men hade jag mått bättre av det? Vem vet.
 
Masade mig upp ur sängen. Borstade tänderna. Motvilligt. Tog min antidepressiva. Motvilligt. Satte mig i soffan. Motvilligt. Och nu då? Vad ska hända nu? Ska jag spela the Sims igen? Skriva en blogginlägg igen? Scrolla genom Instagram, IGEN? Jag orkar inte. Jag har ingen lust att leva på det här sättet. Jag måste göra något. Bli något. Prestera. Skapa mening. Bli betydelsefull. Jag bara fortsätter att gå in i samma vägg om och om igen. Det här är kanske tredje gången nu. Och det blir värre för varje gång.
 
Det är genom att misslyckas som man lär sig. Men jag gör uppenbarligen inte det. Jag vill fortfarande sparka mig själv i rumpan och börja dansa. Börja styrketräna och löpträna. Arbetsträna. Studera. Yoga. Skriva färdigt den där boken och bli utgiven. Ge ut danskurser. Bli omtyckt. Starta eget företag. Ha massor av vänner som jag orkar träffa hela tiden. Ha egna barn som jag tar hand om på ett excellent sätt. Eller åtminstone vill jag inte sitta här i alla fall. Var som helst utom här.
 
Men hade jag varit någon annanstans hade jag förmodligen hellre velat vara här. Jag är så trött. Så ledsen. Det räcker inte alltid med (snart) tjugosex år i livet för att lära sig uppskatta livets små stunder och förstå att min identitet inte ligger i prestationer. Att jag är lika mycket värd nu som då. Lika omtyckt. Lika bra, modig, stark och underbar. Och livet är på flera olika sätt mycket härligare nu än då. Framförallt tack vare min underbara sambo.
 
Jag vet inte vad jag ska jag skriva nu. Vad jag ska göra nu. Jag hoppades att medan jag skrev skulle finna ett bra avslut. En slutkläm. Något värdefullt ordspråk. Meningsfull slutsats. Det kändes som att jag nästan gjorde det, hittade något. Men så tappade jag det. Som med allt annat. Så trött. Och så ledsen. Jag sörjer det som varit. Och det som är. Men allt det jag misslyckats med har jag också strax innan jag misslyckats också lyckats med. Jag klarade att av träna på gym innan jag misslyckades med det. Jag klarade av att skriva nästan ett halvt första utkast på en bok innan jag misslyckades. Jag arbetstränade i tre veckor innan jag misslyckades. Och jag gjorde det bra. Alltihop. Och jag kan fortfarande ta upp det.
 
Nu har jag nästan en meningsfull slutsats. Men jag orkar inte ge er den. När jag skrivit färdigt det här kommer jag bara sitta och stirra ut genom fönstret. Känna hur livet skaver. Fundera över NÄR ska jag ta upp alla de där sakerna? Hur länge måste jag vila? Hur många gånger mer måste jag misslyckas? Förmodligen hundramiljoner eller något åt det hållet. Man slutar väl aldrig antar jag. Ett till värdefullt budskap. Men jag lyckas inte riktigt uppskatta det. 

In i väggen och nöj dig

Tankar/känslor / Aldrig ensam, Gå in i väggen, Nöja sig, Psynligt, Utbränd, Utmattningssyndrom / Permalink / 0

Jag har gått in i väggen igen. Det kändes och känns tufft att komma till Espresso House idag och skriva. Först hade jag tänkt jobba på boken men det kommer aldrig i livet gå. Det känns som om jag håller på att dö bara jag tänker tanken. Jag trodde knappt jag skulle orka skriva ett blogginlägg. Men här sitter jag ändå. Helt ensam. Svag men stark. Där ser man.

 

Bordet skakar jättemycket, det är störande när jag försöker skriva. Men jag gör mitt bästa. Jag har som sagt redan skrivit inlägget om anledningar till att fortsätta leva och jag ska publicera det. Någon dag. Men jag får se när det blir. Jag har inte redigerat det än och orkar just nu inte. Orkar knappt något alls. Och ändå lagar jag mat, städar, promenerar och träffar människor. Men det är inte tillräckligt. Jag känner mig värdelös och blir så besviken på mig själv. Just de sakerna jag nämnde har jag för tillfället lite lättare för. Men skrivandet har nästan tagit helt stopp för mig.

 

Jag tappar ord när jag pratar, glömmer bort vad jag pratar om mitt i meningen. Blandar ihop portkoden hemma med toalettkoden till Espresso House. Tappar helt och hållet saker ibland som mobilnummer, koden till bankkortet eller vad jag just var på väg att göra. Det är bara helt tomt i huvudet, som om det aldrig hade funnits där. Jag har inte orkat se på film eller serier på flera dagar, inte ens Vänner (väldigt lättsam sitcom-serie). På kvällarna är jag oftast helt slut och går och lägger mig nio eller halv tio. Varje dag nästan bryter jag ihop och gråter för att jag är så trött att jag inte ens orkar sitta ner och bara vara. Det är så smärtsamt tungt bara att andas, tänka och leva.

 

Men jag vill leva. Och jag fortsätter att kämpa på. Jag ville verkligen att det skulle bli en bok den här gången. Och det kan det förstås fortfarande bli men jag måste ta semester från den. Och jag vill inte acceptera det. Känner mig arg och ledsen. Men jag vill inte bränna ut mig själv ännu mer. Jag måste hushålla med min energi. Jag vet inte hur jag ska göra i framtiden. Jag har ju redan anmält mig och betalat för nivå två på författarkursen och den börjar elfte april. Kanske om jag låter bli att skriva alls fram till dess att jag hinner vila upp mig tillräckligt för att i alla fall göra de lättare övningarna. Jag pratade med vår lärare om min stress och utmattning och hon föreslog att jag lägger boken åt sidan helt och hållet och kanske fokuserar på noveller eller andra kortare texter så länge.

 

Aldrig i livet, var min första tanke. Men för varje dag känner jag att jag blir tvungen att äta upp mina ord. Jag har kanske inget val. Jag blev förresten nyfiken nu på varifrån uttrycket att ”äta upp sina egna ord” kommer ifrån. Började googla men gav upp efter ca trettio sekunder. Jag orkar inte. Jag orkar ingenting. Fast ändå sitter jag här. Och jag har gjort någon sorts stekt ris- och äggröra med kidneybönor som jag tagit med mig till lunch. Igår gjorde jag en bönsmoothie. Den blev asbra. Jag är så duktig. Jag gör så mycket. Varför kan jag inte nöja mig? Varför kan vi inte nöja oss? Vi ska alltid ha mer. Klara av mer. Uppleva mer.

 

Det är kanske en biologisk drift vi har. Att hela tiden vilja leva och utvecklas. Men låt den inte ta överhanden. Det är okej att göra så mycket som du gör, som jag gör. Klara av det vi klarar av och uppleva det vi upplever. Det behöver inte vara mer. Det kommer att komma till oss även om vi släpper strävan efter det. Vi kommer att nå våra mål även utan att ha några. För saker händer. Det är vad saker gör bäst, det är deras natur. Vi kan inte stanna tiden. Så vi behöver inte sträva för att komma någon vart. Och ibland kommer vi till och med längre om vi kanske strävar lite mindre. Och bara nöjer oss.

Till top