Mina värderingar

Tankar/känslor / ACT, värderingar / Permalink / 0

Jag har inte jobbat med ACT (acceptance and commitment therapy) alls sedan jag började med mitt nya studieupplägg. Men så i morse kände jag att jag inte riktigt orkade plugga. Och jag har ju lärt mig många gånger om hur viktigt det är att lyssna på den känslan. Pluggade en halvtimme bara sedan la jag ner det projektet. Och så kom jag att tänka på ACT och hur det faktiskt kunde vända dåliga dagar till bra medan jag arbetade med uppgifterna. Idag gick jag igenom den delen som handlade om värderingar. Jag får ju tyvärr inte dela med mig av materialet, men jag tänkte dela med mig av vilka mina värderingar är i alla fall. Jag fick en lista med ord och en liten förklaring till vad de alla innebar och så skulle jag skriva tre rubriker där de olika orden skulle placeras. Ni får läsa hur jag placerat orden här nedan först så ska jag förklara hur jag tänkt nedan.

 

Mycket viktigt:

Acceptans

Egenvård

Förlåtande

Humor

Intimitet

Medkänsla

Närvaro

Njutning

Nyfikenhet

Opartiskhet

Rättvisa

Respekt

Romantik

Skönhet

Tacksamhet

Tillit

Utmaningar

Vänlighet

Ärlighet

 

Ganska viktigt:

Andlighet

Ansvar

Autenticitet

Bidra

Frihet

Generositet

Hälsa

Jämställdhet

Kärlek

Kreativitet

Mindfulness

Omsorg

Rätta mig i ledet

Rolig

Sensuell (att använda sina sinnen)

Sexualitet

Självmedvetenhet

Självutveckling

Snällhet

Spänning

Sunt självhävdande (att stå upp för sig själv)

Uppmuntran

Stöttande

Äventyrlighet

Ödmjukhet

Ömsesidighet

Öppensinnad

 

Inte så viktigt:

Arbetsamhet

Flexibilitet

Mod

Ordning

Säkerhet

Samarbete

Självständighet

Tålamod

Uthållighet

Makt

Skicklighet

 

Jag börjar med den nedersta rubriken. Först och främst vill jag bara säga att det är absolut inte är så att jag tycker att de orden som ligger där är oviktiga. Det kanske låter konstigt men det jag menar är att alla orden under alla rubrikerna är viktiga. Men om jag ska koncentrera ner orden så att bara de som är allra mest viktiga för mig ligger överst så är jag tvungen att gallra. Så, alla orden är viktiga men en del av dem är ändå lite viktigare för just mig som person. Anledningen till att ”Ganska viktigt” blev så lång är just för att det var så svårt att välja.

 

Jag måste säga att jag faktiskt blev överraskad flera gånger under tiden jag funderade över mina värderingar. Ordning till exempel som på många sätt är jätteviktigt för mig hamnade i rubriken längst ner. Jag har ju tvångsmässig personlighetsstörning. Jag får ångest när saker inte görs på det sätt som jag vill, när saker inte ligger där de ska ligga, när planeringar är röriga eller dylikt. Jag får dock inte alls så mycket ångest längre faktiskt, jag är ganska återhämtad på den punkten ärligt talat. Men jag tycker fortfarande att det är jobbigt när saker/personer inte följs/följer enligt mina regler och min ordning. Det är mycket skönare att få bestämma allt själv.

 

Ändå ligger ordning på ”Inte så viktigt”. För innerst inne, utanför min ångest och mitt kontrollbehov, så tycker jag inte att det är viktigt. Och det är dit jag strävar mot. Att inte bry mig om saker är oorganiserade och allmänt kanske bli mer spontan. Det är dit jag vill. Oj, ska jag skriva såhär mycket om varje ord så kommer det bli ett låååååångt inlägg. Better go on.

 

En annan sak som hamnade på ”Inte så viktigt” som överraskade mig är självständighet. Det är ju något jag faktiskt strävar efter. Jag är ju extremt beroende av min pojkvän och psykiatrin. Utan dem skulle jag direkt falla tillbaka i självmordstankar och handlingar. Men under den tid som jag varit tillsammans min pojkvän och haft de kontakter jag har nu i psykiatrin så har jag lärt mig lita på dem. Någorlunda i alla fall. Och jag har lärt mig känna att det är okej att vara beroende av andra. Jag måste vara det just nu och förmodligen för en lång tid framöver. Jag har accepterat det och känner inte att jag måste vara självständig. Även om jag fortfarande såklart strävar efter att bli det. Och det skulle verkligen vara skönt att vara det. Men det är inte så viktigt egentligen, även om jag aldrig kommer dit så kommer jag vara nöjd.

 

Samma sak med samarbete. Jag är sämst på att samarbeta. Men jag tycker att det är viktigt att kunna och jag vill gärna lära mig. Dock kommer jag inte känna mig missnöjd om jag aldrig lyckas lära mig göra det. Säkerhet är något som jag inte är överraskad över. Jag tycker att man ska ta risker i livet. You only live once. Klyschigt men så tycker jag. Jag vill inte ligga på min dödsbädd och ångra att jag aldrig vågade testa alla de där läskiga men spännande sakerna. Övriga ord under ”Inte så viktigt” talar nog tillräckligt för sig själva. Jag går vidare till ”Ganska viktigt”.

 

Ansvar låter kanske dumt att inte ha överst som allra viktigast. Såklart man ska ta ansvar för sig själv och sina handlingar. Jag tycker det är viktigt. Men jag känner att jag tar så överdrivet mycket ansvar som det är, vare sig det märks eller ej. Jag tänker igenom mina ord och handlingar tusenmiljoner gånger både innan, under och efter för att försäkra mig om att det är rätt och riktigt. Och jag försöker helt enkelt lära mig att det inte är det viktigaste i världen. Det är okej att vara lite ansvarslös ibland, säga och göra ogenomtänkta saker.

 

Ett ord som verkligen överraskade mig under den här rubriken var att bidra. Jag som säger mig brinna för att hjälpa människor. Ändå är att bidra inte det som är viktigast för mig. Jag fick verkligen se mig själv med nya ögon nu och granska vad jag är för sorts person egentligen. Jag är inte ens helt säker på varför det ordet hamnade där. Måste tänka efter en stund. Jag tycker ju uppenbarligen att det är ganska viktigt ändå. Men… Jag vet inte om det har att göra med min sociala fobi. Men vad gäller tidigare ord så har jag ju kunnat se förbi min ångestproblematik.

 

Men den sociala fobin sitter ju i mig som en del av en personlighetsstörning (schizotyp). Det sitter verkligen djupt rotat i mig. Det är inte direkt rädsla för människor, även om det är det också. Men det är framförallt ett obehag inför människor. Jag vill helt enkelt inte göra det bara. Även om jag faktiskt känner att det är mitt kall att hjälpa människor och bidra till en bättre värld. Djupt inuti mig så tar det emot enormt. Det här var intressant, det måste jag skriva vidare om en annan dag!

 

Jämställdhet kanske man också kan tycka borde vara allra mest viktigt. Många tycker ju det nuförtiden. Men jag tycker att jämställdhet är ett svårt begrepp. Vad är jämställdhet egentligen? Att alla får exakt lika mycket av alla saker? Eller att var och en får just det som den behöver för tillfället? Det är så komplext. Jag tror inte det går att uppnå total jämställdhet. Och jag tycker därmed inte att det är jätteviktigt att det blir total jämställdhet heller. Det är viktigt i viss mån, det får inte vara uppenbart orättvisa glapp mellan människor. Men lite ojämställdhet får man tåla.

 

Att rätta mig i ledet klingar negativt för mig. Jag har så många fantastiska människor omkring mig som tycker att man ska vara fri och göra som man vill. Och jag håller med, man ska inte låta regler stoppa en. Men till viss del handlar det också om respekt. Vi lever i en värld med miljarder andra människor. Vi kan inte alltid göra exakt som vi vill. Om majoriteten i en demokrati vill en sak så rättar jag mig efter det. Såvida det inte är alltför hemskt, då flyttar jag till ett annat land bara. Men precis som med jämställdhet; lite regler får man tåla att lyda under för allas bästa.

 

Jag har satt rolig under ”Ganska viktigt” men humor under ”Mycket viktigt”. Hur kommer det sig? Humor är något av det viktigaste som finns enligt mig. Utan humor skulle jag inte orka ta mig genom livets svackor. Det är limmet som håller mig samman när det känns som att jag ska gå i bitar. Men ATT HA roligt är inte samma sak. Jag måste inte ha roligt hela tiden. Det är okej att vara uttråkad till och från. Egentligen ofta. Att ha tråkigt är en stor del av livet och även om jag tycker att det är extremt jobbigt just nu så är det fortfarande något som jag vill och bör acceptera.

 

Till den sista och översta rubriken, ”Mycket viktigt”. Jag tror att orden här är ganska präglade av det faktum att jag behövt ägna en stor del av livet åt återhämtning från psykisk ohälsa (och gör fortfarande). Acceptans är ett sådant ord, även egenvård, humor, njutning och tacksamhet. Det är sådant som jag lärt mig plocka in i mitt liv efter hand. Det var inga självklara saker i tonåren. Många ord är också starkt präglade av min mormor. Hon var min bäst vän och största förebild. Hon lärde mig vikten av att vara förlåtande (både jämte sig själv och andra), intimitet (att öppna upp sig och dela med sig emotionellt och mentalt i nära relationer), medkänsla, närvaro (att engagera sig fullt ut i allt man gör och vara närvarande när man är med andra människor) och vänlighet. Hon var väldigt andlig och inne på buddhism och mindfulness, så ni kan förstå hur de här värderingarna kom naturligt för henne att föra vidare till mig.

 

Opartiskhet, rättvisa, respekt, tillit och ärlighet hör ihop för mig. Jag är osäker på varifrån det kommer, men det har alltid varit enormt viktigt för mig. Jag tänker alltid efter extremt noga innan jag svarar på frågor för att jag vill vara säker på att det jag säger är helt ärligt och sant. De få gånger jag har ljugit eller ens bara slarvigt sagt något utan att tänka igenom det ordentligt först har jag ännu idag ångest över. Under skoltiden var det allmänt känt tror jag att mig kunde man lita på. Dels för att jag alltid talade sanning, dels för att jag aldrig förde vidare hemligheter och dels för att om jag sa att jag skulle ställa upp så höll jag mitt ord. Dock måste jag med skam erkänna att jag två gånger under gymnasietiden lämnade min teatergrupp i sticket, men då var det för att jag blev inlagd på psykiatrisk avdelning.

 

Jag är också känd för att vara den diplomatiska vid middagsbordet. Medan andra kan skämtbråka med varandra om vilket politiskt parti som är bäst (bara som exempel) så är jag alltid den som respekterar bådas åsikter. Samt väger för- och nackdelar men sammanfattar med att det är en komplex fråga och att det är svårt att säga vilket parti som är bäst. Det är jag i ett nötskal. Om jag alls vågar uttala mig vill säga, för jag vill inte säga något som visar sig vara falskt. Alltså kräver det att jag är ordentligt påläst om det jag pratar om. När jag tänker på det så hänger det här nog ihop en hel del med min tvångsmässiga personlighetsstörning och mitt behov av ordning och kontroll.

 

Skönhet har bara alltid intresserat mig. Jag ser både mitt liv, min personlighet och min kropp som ett konstverk jag ständigt arbetar på. Ett konstverk som jag vill ska vara så vackert som möjligt. Det är därför jag trots att jag har så lite pengar ändå ständigt vill köpa nya kläder. Och det är också delvis därför jag vill gå ner i vikt. Jag tycker att tjocka människor också är vackra, men undervikt är vackrare. Det känns som att man inte får säga så dock. Jag vet ju att det inte är bra att vara underviktig heller. Men jag skulle vilja ligga så nära som möjligt utan att behöva må dåligt i alla fall. Romantik är nästan som en del av skönhet för mig. Det är en del av konstverket. Det är vackert och ja, romantiskt!

 

Slutligen har vi nyfikenhet och utmaningar. Nyfikenhet hör egentligen ihop med säkerhet. Säkerhet hamnade ju på ”Inte så viktigt”. Man ska leva ordentligt medan man lever, och så vidare. Och för att göra det så måste man vara nyfiken och vilja testa nya saker! Jag blir dessutom väldigt lätt uttråkad, jag tycker om när det händer nya saker hela tiden. Sista ordet, utmaningar. Det är något jag känner att jag verkligen behöver av ungefär samma anledning som nyfikenhet. Jag blir uttråkad väldigt lätt och jag vill att saker ska hända. Utmaningar är något som gör att saker händer. Något som gör att jag känner mig motiverad och inspirerad och allt annat än uttråkad. Dessutom tycker jag att det är enormt kul att få utvecklas och ständigt lära mig nya saker. Det är inte för intet som jag vill bli forskare. Sedan jag var barn har jag resonerat som så att jag tycker det är så kul att lära mig nya saker att när det inte finns mer saker som skolan kan lära mig, då vill jag upptäcka nya saker som man kan lära ut.

 

Så det var mina värderingar! Hoppas ni har tyckt att det varit intressant. Om inte, så synd för er. Tack och hej!

Till top