Måste det vara bara jag som ska förändras?

Lärdomar, Tankar/känslor / Acceptans, Arbete, Gynna samhället, Inkomst, Lycka, Psykisk ohälsa, Sjukskriven, Vem bestämmer? / Permalink / 0
Hur kommer det sig att jag får budskapet att det är mig det är fel på? Det är jag som har psykisk ohälsa som ska förändra mig. Trots att vi blir fler och fler. Det är vi som ska behandlas. Människor över huvud taget ska göra sig av med sina dåliga beteenden. Skaffa sig nya som är bättre. Vi blir aldrig färdiga. Vi måste tydligen färdas någon annanstans för att bli lyckliga. Vi måste bli andra personer för att trivas med oss själva. Vi får inte vara som vi är och tycka om oss själva ändå. Det är jag som pusselbit som måste klippas och klistras. Inte hålet där jag ska passa in.
 
Jag tycker egentligen att jag gör bra och viktiga saker. När jag går till Fontänhuset till exempel. Jag håller i diskussionsforum, bidrar med åsikter och tankar på olika möten och jag lär ut yoga. Jag håller människor sällskap, jag tröstar och lyssnar på vänner och bekanta. Jag stöttar min pojkvän i allt vad han vill och agerar bollplank. Jag städar och lagar mat hemma. Jag skriver i en blogg som folk läser av någon anledning. Jag går till gymmet och tränar och kanske utan att tala ger någon inspiration. Men jag får min inkomst via försäkringskassan. Och det är fel enligt samhället. Målet är att jag ska arbeta och få lön. Det kan vara ett jobb som apputvecklare, telefonförsäljare, kock, fritidsledare, servitris eller reseguide. Är de här jobben viktigare än de jobb jag utför nu? Ska jag ta ett arbete som jag inte vill ha, som jag inte trivs med och som i en del fall kanske till och med är helt onödiga?
 
Det jag gör nu gynnar mig och det gynnar samhället. Men jag får budskapet att jag borde förändras. Jag får inte trivas med mig själv så som jag är nu. Det retar tydligen upp folk att det finns andra som inte behöver arbeta och slita på ett tråkigt företag. Jag kan bara glida omkring och göra vad helst jag vill som känns bra för mig. Det är orättvist. Vi måste alla bidra till samhället. Men vem avgör vad som gynnar samhället bäst? Vem avgör vad som är ett riktigt jobb? Och vem säger att jag bara glider omkring och har det bra när jag samtidigt ser ner på mig själv och lider av ångest och depression. Kanske mer än vad jag skulle behöva göra om jag kunde sluta få budskapet att det jag gör inte är lika viktigt. Att jag inte får vara lycklig där jag är. Att jag måste pressas in i det där hålet där jag just nu inte passar.
Till top