Spinner och skriver böcker

Tankar/känslor / Bokidé, Espressohouse-substitut, Gruppass, Kaffe, Roman, Skriva bok, Snöflingemetoden, Spinning / Permalink / 0
Jag har börjat skriva en bok igen. Jag vågar nästan inte säga det. Fast jag har inga hämningar när det gäller skrivande. Det här måste vara bokförsök nummer ettusentre. Eller nåt. Fast kanske bara nummer sex, sju eller så som jag faktiskt kommit en bit in i skrivandet på. Målet just nu är att över huvud taget avsluta den. Det skulle ju vara trevligt som omväxling. Om så bara en människa bemödar sig att läsa den sen skulle det kännas oändligt stort. Fast i och för sig kan man väl nästan se det som att ni som läst min blogg under en längre tid nu har läst en hel bok av mig. Om än en lite osammanhängande och oredigerad sådan. Känns inte lika stort på något sätt. Men ändå rätt coolt.
 
Jag sitter hemma och låtsas som att jag är på Espresso house. Dricker kaffe och skriver. Badrummet är fortfarande inte färdigt och det blir alldeles för tungt och fuktigt i väskan med handduk, schampoflaskor osv för att ta med datorn också. Har satt på Spotifys lista "You'r favorite coffeehouse" till och med. Det känns okej. Inte lika mysigt. Men jag är glad att slippa människor nu. Tog ett pass på gymmet för ovanlighetens skull. Trettio minuter spinning. Skitbra träning. Svettigt och så. Men jag hatar, eller man ska ju inte hata saker. Jag ogillar, fast det funkar inte om jag tvingar mig själv. Det måste komma inifrån. Okej. Jag tycker verkligen inte om (se nu kom det naturligt bara för det) checka, peppiga gruppass-ledare. Eller över huvud taget folk som jobbar inom serviceyrken, eller som har kundkontakt av något slag. Jag har själv jobbat med det så jag tänker inte lägga skulden på dem som faktiskt har kundkontakten. Jag minns att jag varje dag blev påmind av chefer och teamleaders av alla de slag att jag måste le. Måste motivera kunderna. Få dem att känna sig delaktiga och viktiga. Pusha dem att ge sitt allra bästa. Lite olika kanske beroende på vilket jobb det är.
 
Hur som helst. Det enda jag tänker när jag sitter där på cykeln är "håll käften, jag försöker träna här". Jag pushar mig själv precis så mycket som jag vill. Jag motiverar mig själv. Jag vill inte ha någon som lägger sig i och försöker "se" mig. Jag går dit för att få ett färdigt träningsupplägg och energi från människorna omkring mig som följer samma schema. Varken mer eller mindre.
 
Vad gäller boken förresten. Den jag skriver på nu. Jag satt först bara och tänkte att jag vill skriva. Men jag visste att ingen av mina tidigare idéer har hållit i längden. Jag har blivit uttråkad, missnöjd eller inte vetat hur historien ska fortsätta. Ibland har jag upptäckt efter ett tags skrivande att det inte finns någon röd tråd över huvud taget. Så den här gången tänkte jag mest bara som sagt att jag vill skriva en bok som jag kan avsluta. Googlade på tips om hur man kommer på en bra bokidé. Valde tipset om att skriva en lista med femtio punkter innehållandes allt jag är intresserad av att skriva om. Svårt i början, men allteftersom fick jag faktiskt sålla bland idéerna för att hålla mig till femtio punkter.
 
Ur listan kom en ny idé helt naturligt. Innan listan ens var klar faktiskt. Behövde inte fundera mer på det utan kände att det här vill jag göra något av. Fortfarande ganska skeptisk dock till att jag skulle kunna göra det. Googlade på tips om hur man skriver en roman. För det ska tydligen bli en roman (idéen bestämde, inte jag). Hittade något som kallas snöflingemetoden! Fint namn och väldigt passande. Måste säga att den fungerar väldigt bra än så länge. Klistrar in den här om det är så att någon är intresserad av att testa!
 
"Snöflingemetoden går ut på att man bygger upp en roman i tio steg:
1: Sammanfatta romanen i en mening.
2. Bygg ut meningen till ett stycke.
3. Skriv en sida om var och en av huvudpersonerna.
4. Utveckla varje mening i sammanfattningen i punkt 2 till ett eget stycke.
5. Skriv historien ur varje persons perspektiv – en sida för varje huvudperson, en halv för bipersonerna.
6. Utveckla punkt 4 så att du får en fyra sidor lång sammanfattning.
7. Utveckla punkt 3 och skriv ner ALLT om huvudpersonerna.
8. Gör ett Excel-ark som innehåller bokens alla scener. Ha kolumner för perspektiv, handling etc. Den här listan kan lätt bli 100 rader lång.
9. Skriv en sammanfattning av varje scen.
10. Skriv ett första utkast av romanen."
 
Bra va? Än så länge är jag på punkt fem. Har skrivit huvudkaraktärens perspektiv. Tänkte kanske fortsätta med den näst största karaktären under eftermiddagen nu. Vi får se dock. Det är lätt att sylta in sig och tappa spåret. För att lite väl sent upptäcka att allt det här är ju bara skit. Jag tror man behöver lite pauser emellan för att kunne se på det utifrån sen och göra en realistisk utvärdering. Ja och där slutar jag idag. Behöver spara lite skrivkraft till mitt fortsätta arbete på boken. Wiiiiii! Hej på er, ha en trevlig regnig eftermiddag. Mys och passa på att titta ut genom fönstret. 
Till top