Tycka synd om sig själv

Lärdomar / Medkänsla, Offerkofta, Tycka synd om sig själv / Permalink / 0
Jag fick en snäsig kommentar på det här  inlägget för ett par dagar sedan förresten. Som tur är är det en anonym person så jag kan skriva om det utan att hänga ut någon. Kommentaren lyder:
 
"Sitt och tyck så förbannat synd om dig då. Gör det. 👍 
Så jävla svenskt. Ohälsa eller ej. Människor som ger råd försöker åtminstone bry sig om dig, tror du kanske skulle få mer näring i din själ om du inte snäste av trevliga människor som iallafall ser dig. Lycka till!"
 
Det är första gången jag får en sådan i min blogg. Men så skriver jag också extremt sällan ut några åsikter, vilket jag hade gjort den här gången. Att få en sådan här kommentar har varit en stor rädsla för mig. Och jag ska inte säga att det inte kändes att läsa den, jag har funderat många varv kring om jag kanske var lite för hård i min text. Oroat mig för vad andra tycker och tänker. Om jag eventuellt riskerar att förlora några vänner. Jag bad min pojkvän läsa och han tyckte inte mindre om mig efteråt. Jag kan förstå om folk tar något sådant här personligt och känner sig sårade. Och till er skulle jag vilja säga, ursäkta.
 
Men jag tänker inte ta tillbaka vad jag skrev. Det är kanske inte såhär för alla människor, och det är möjligt att jag är mer känslig än de flesta. Vad vet jag? Men faktum kvarstår att när jag får höra sådant som jag skrev om i det inlägget så mår jag inte bra. Jag blir ledsen. Och det är inte kul att göra någon annan ledsen, särskilt inte när denne någon redan är ledsen från början. Så jag tänkte bara att jag för en gångs skull skulle ge er där ute lite inblick i hur saker rör sig i mitt huvud. Om jag inte berättar vad som sårar mig så kommer folk fortsätta att göra det om och om igen. Jag har hållit det inne länge nog.
 
När det gäller den första meningen i kommentaren så kände jag direkt en styng av skam när jag läste det. Är det det jag vill? Sitta och tycka synd om mig själv? Det var inte exakt vad jag skrev, men ungefär. Men ju mer jag tänker på det så är det nog vad jag behöver göra. För tro det eller ej så är det något som jag inte brukar göra särskilt mycket. För att det är skamligt, för att en bra människa rycker upp sig och fortsätter kämpa. Min nuvarande terapeut höll på att reta gallfeber på mig under en lång period när vi först började ses. När jag berättade om hur jag mådde, hur jag hade det eller om saker som hänt i det förrlutna så reagerade hon om och om igen med att säga "oj, det låter hemskt tufft för dig" eller "vad stark du är som ändå sitter här trots allt det hemska". Jag var nära att ge upp och sluta gå dit för att jag blev så irriterad, jag sa till och med åt henne flera gånger att sluta säga sådant. Jag ville inte att hon skulle se på mig med sådär ledsna och medlidsamma ögon.
 
Varför? Nu när jag tänker på det så tror jag att det är för att jag inte ville se verkligheten. Och hu hemsk den är och har varit. Skulle jag göra det så skulle antagligen en enorm sorg absorbera hela min varelse. Och jag hade nog inte kunnat hantera det. Men sanningen är att vägen till återhämtning går genom acceptans. Jag behöver se mig själv i vitögat. Se min egen smärta. Tycka synd om är kanske ett slitet begrepp som inte har särskilt fin klang längre. Medlidande eller medkänsla kanske är bättre. Jag tror inte det skulle skada någon att känna med sig själv. Eller att låta någon annan göra det.
 
Begreppet offerkofta har jag funderat länge över. Är det inte det jag tar på mig om jag skulle tycka synd om mig själv? Och måste offerkofta vara något dåligt? Men jag tror att jag tänker såhär, att om man har en offerkofta på sig så har man antagligen fasnat och vältrar sig i känslan. Då ser man inte klart på sin situation. Men att ha medkänsla för sig själv skulle kunna handla om att man ser på saken exakt som den är. Varken göra det större eller mindre. Sedan skulle jag vilja ta bort skammen i att ha en offerkofta. Varför ska det vara så mycket värre än att göra tvärtom och hålla allting inne istället? Det är precis lika hemskt och tråkigt. Dessutom gör det ju att folk drar sig för att känna med sig själva. Något som känns väldigt osunt.
 
Jo, det är nog faktiskt rätt synd om mig trots allt. Jag tror att jag ska sitta och känna på det en stund. Klappa och krama mitt inre barn, säga att det är okej att vara ledsen. Inget av allt det hemska som skett har varit ditt fel. Du har gjort så gott du kan och är fullständigt tillräcklig precis som du är. Det tar emot. Men övning ger färdighet. Förhoppningsvis kanske jag en dag kan säga att jag till och med älskar mig själv.
Till top