Drugs are bad

Tankar/känslor / Bryt tystnaden, Droger, Dåliga argument, Ifrågasätt, Källkritik, Missbruk, Narkotika, Stigma, Är droger bara dåliga? / Permalink / 2
Hej igen! Wow hörrni två inlägg på två dagar efter en längre tid av ganska oregelbundna små texter då och då. Plus två uppdateringar på instagram. Shit vad jag är på hugget nu. Fast jag mår som skit som jag skrev igår. Var nyss på gymmet och råkade köra på lite mer än vad som var tänkt. Och tänk att det var nog precis vad jag behövde just idag. Energin har återvänt! För stunden. Tänker inte starta upp massor av projekt och ta ut vinsten i förskott. Ikväll är sannolikheten hög att bakis-/sjukkänslan kommer tillbaka igen. Men till dess njuter jag.
 
Från ingenstans vill jag prata med vem helst som läser detta om droger. Droger är saker som man intar för att förändra/förhöja/dämpa något i kroppen. Det kan vara allt från kaffe, alkohol, cannabis, doping, kokain, alvedon eller LSD. Kaffe, alkohol och alvedon är droger som är lagliga och socialt accepterade i relativt stor utsträckning. Vi vet massor om lagliga droger. Och de flesta har koll på hur, när och i vilken dos de ska använda dessa substanser. Inte alla såklart, men om de skulle vilja ta reda på det så finns informationen. De illegala drogerna, den såkallade narkotikan vet vi däremot inte alls särskilt mycket om. Och det är inte för att det är något nytt fenomen eller så. De flesta har sitt ursprung i olika växter och flera finns redan naturligt i kroppen i en dos som en del av oss kanske upplever som för hög eller för låg. Dessa växter har man historiskt använt sig av i ganska hög utsträckning och i en del skyddade kulturer gör man det fortfarande, bla som en form av religiöst utövande.
 
Allt jag fått lära mig under min uppväxt är att droger är dåliga. Alla droger är dåliga. De lagliga drogerna har det tagit många år innan jag ens förstått att de faktiskt också är droger. Varför är det dåliga då? "De är det bara." Jaha, men på vilket sätt? "Man tappar kontrollen över sitt liv. Man riskerar att dö. Man kan inte sköta sitt jobb eller sina relationer. Men blir beroende och det blir nästintill omöjligt att leva ett normalt liv igen." Ja, fast... Är det så med alla droger? Och finns det vetenskapliga belägg för detta?
 
Jag skulle vilja fylla i den vanliga drogpropagandan här och säga att svaret på de sista två frågorna är nej. Det finns narkotika som i princip ingen någonsin dött av. Mängder av människor intar olika former av narkotika och kan ändå sköta sitt jobb och behålla alla sina relationer och leva ett lyckligt liv. Faktum är att många former av narkotika har visats sig kunna hjälpa människor som är sjuka på alla möjliga vis, både fysiskt och mentalt. "Men det finns inte tillräckliga belägg för det, det är ett osäkert och riskfyllt sätt att hjälpa människor på". Okej, men större delen av världen lider av olika former av smärta, depressioner och annat lidande. Om det finns en chans att vi kan hjälpa oss själva och varandra, varför forskar vi inte mer på det och minskar riskerna? Tyvärr är narkotika så stigmatiserat att det är nästintill omöjligt att få tillstånd att forska kring det.
 
Jag vet inte riktigt vad jag vill få ut med den här texten. Det är kanske inte direkt en argumenterande text. Jag känner mig bara ledsen över att det ser ut som det gör i samhället. Det är ett stigmatiserat ämne. Narkotika. Ni hör ju själva hur hemskt det låter. Det är inte något ord man vill använda sig av såvida man inte håller på att ta sig ur ett missbruk eller om man arbetar i någon form av kampanj för att motverka användandet av det. Och visst, missbruk är inte bra. Men det finns väldigt många former av missbruk som inte innefattar narkotika också. Inte är det olagligt att mat, röka cigaretter eller spela tv-spel bara för att man kan missbruka det. Röka cigaretter kan man också dö av. Och alkohol ska vi ens tala om. Det om något är en av de absolut farligaste drogerna som trots all statistik är laglig. Jag har inga siffror, jag är ingen siffermänniska. Men vi bör skilja på bruk och missbruk.
 
Något annat vi bör skilja på är den tunga narkotikan och den lätta. Kokain och amfetamin är tunga droger, det är inget man ska leka med. Cannabis och diverse psykedeliska droger som LSD däremot är i princip helt ofarliga och man blir inte ett dugg beroende av dem. Ja, det finns en risk för psykos vid användande av dessa droger. Men bara om man låter bli att följa rekommendationerna. Är du nybörjare så ta en liten dos. Gör det bara i sällskap med andra människor, inte vilka som helst utan sådana som du känner tillit för. Om du har eller har haft en psykos eller allmänt vet med dig att du är väldigt psykiskt instabil så låt bli helt och hållet. Om dessa droger var lagliga och hade större forskningsmaterial kring sig så hade vi kanske inte haft några drogutlösta psykoser, dödsfall eller missbruk. Om folk visste vad det var de handskades med så hade de kanske handlat annorlunda. Kanske hade man kunnat få större hjälp av läkare som då var mer insatta i dessa droger precis som de är med de lagliga drogerna som vi kallar medicin.
 
Vi kommer aldrig kunna tvinga folk att sluta använda droger. Droger kommer alltid finnas i samhället på ett eller annat vis. Istället för att göra faktan kring narkotika omöjliga att få tag i, hjälp dem som oavsett lagarna använder sig av den. En annan grej som kanske inte alla tänkt på är varför folk väljer att använda sig av narkotika. Varför gör man det egentligen? Enligt undersökningar så är det inte för att det är coolt eller för att man faller för grupptryck. Det är för att man är miserabel. Man orkar inte med sitt liv. Saker och ting är outhärdliga och man vill fly från verkligheten. Så istället för att straffa folk som redan mår dåligt, är det möjligt att se på saken från deras perspektiv och ge dem ett alternativ? Något som gör att de mår så pass bra och trivs så pass med sina liv att de känner att inte vill ha eller behöver berusa sig med någon form av drog längre. Skulle inte det vara fantastiskt?
 
Jaha. Och vad ville jag säga med detta då? Först och främst vill jag säga grattis till dig som kommit såhär långt ner i texten. Jag har en hel del att säga om droger men jag talar sällan öppet om det. Jag kan prata med nära vänner som jag känner förtroende för. Men det är läskigt och farligt att tala öppet om det. Risken finns att folk kommer kritisera mig, att polisen håller lite extra uppsikt och att relationer kanske brister. Jag har använt flertalet droger. En del har varit för att jag velat fly från ångest. Som en sista utväg för att skjuta upp självmordsplaner. Andra har varit för att jag velat förstå hur det känns, vad det gör med kroppen och sinnet. Och en del har varit självmedicinering. Jag har mått så dåligt så länge, och jag testat allt du kan tänka dig plus lite till. Jag har tänkt att det kan inte bli värre än såhär så jag kan lika gärna testa. Det har varit svårt att få tag i det jag velat ha och jag har därmed fått nöja mig med substanser från osäkra källor. Det har också varit svårt att veta exakt hur man ska göra för att det ska bli så riskfritt som möjligt. Men jag har gjort mitt bästa. Och inga missöden har drabbat mig än så länge. Jag upplevde en gång en snedtripp när jag tog en för hög dos (på grund av okunskap) där jag hamnade i ett levande helvete. Jag visste inte vem jag var längre och trodde jag hade förlorat mig själv för gott. Men när trippen började lägga sig lugnade jag ner mig och upplevde att tusen små änglar börja pussla ihop mig bit för bit. Det var en närmast religiös upplevelse. Jag vill tillägga här att det verkligen inte skulle förvåna mig om alla historiska religiösa upplevelser som olika profeter haft har varit under narkotikapåverkan.
 
Flera narkotikaklassade substanser har faktiskt hjälpt mig mer än vad all terapi och medicinering gjort tillsammans. Härmed bryter jag tystnaden. Precis som med psykisk ohälsa så behöver vi lära oss att tala öppet om andra saker som är tabu eller stigmatiserat. Det är inte svart eller vitt. Precis som med allt annat. En del saker är inte alls bra. En del saker är jättebra. Andra saker kan vara både bra och dåliga beroende på hur man brukar dem. Våga se gråzonerna. Forska. Läs på. Prata med varandra. Tro inte på allt du hör. Och precis som med alla andra ämnen som florerar på internet, var källkritiska! Tro inte på mig rätt och slätt heller. Jag har inte ens några siffror eller detaljer här. Inga faktan. Jag skriver bara vad jag känner och tycker utifrån vad jag upplevt, läst och hört. Jag är bara en person. En droppe i havet. Sprid inte vidare rutinmässigt. Är du intresserad, nyfiken eller kanske rent av förbannad av vad du läst här. Googla! Läs! Leta efter faktan både hos dem du litar på och hos motståndarna. Jag utmanar dig, för det är inte helt lätt att hitta vettig information inom detta område.
 
 
 
 
Detta är en länk till Vetenskapens värld som för ett tag sedan hade ett avsnitt där de tog upp ämnet som jag skrivit om idag.
 
En annan länk, denna gång till en artikel skriven kring Kofi Annans åsikter om droger.
 
Backar upp med ett litet diagram:
 
Bildresultat för chart alcohol cannabis
 
 
#1 - - Jenny:

Så intressant att läsa dina funderingar kring detta! Jag är inne på samma spår som dig. Många droger går faktiskt att bruka helt ofarligt om man har kontroll över det, och kan hjälpa en på många sätt. Tycker det är ganska sjukt hur alkohol kan vara så normaliserat medan det blir ramaskri om man skulle säga att man röker på ibland för att slappna av. Jag har sett många dokumentärer om psykedeliska droger som till exempel LSD och ayauasca där personer har lyckats lämna ett destruktivt leverne bakom sig och idag mår bättre än någonsin.

Svar: Jag har också sett en del dokumentärer om ayahuasca. Har aldrgi testat själv iom att det är en så stark upplevelse och att man helst ska ha någon som är mycket erfaren med sig som kan guida en. Men jag har också hört fantastiska berättelser om folk som du säger som kunnat lämna ett destruktivt leverne. Bland annat finns det ju tydligen ett behandlingshem i USA som behandlar krigsveteraner med PTSD med ecstacy. Kanske låter konstigt men tydligen kan drogen tillåta dem att återuppleva smärtsamma minnen på ett säkert sätt och sedan acceptera minnena för vad de är och sedan gå vidare med minskade symptom. Önskar att det fanns på flera ställen! Alkohol om något borde vara förbjudet så skadlit som det är. :/
Viktoria Wahren

#2 - - Jenny:

Så intressant att läsa dina funderingar kring detta! Jag är inne på samma spår som dig. Många droger går faktiskt att bruka helt ofarligt om man har kontroll över det, och kan hjälpa en på många sätt. Tycker det är ganska sjukt hur alkohol kan vara så normaliserat medan det blir ramaskri om man skulle säga att man röker på ibland för att slappna av. Jag har sett många dokumentärer om psykedeliska droger som till exempel LSD och ayauasca där personer har lyckats lämna ett destruktivt leverne bakom sig och idag mår bättre än någonsin.

Till top